Świąteczne pierniczki

Mamy nadzieję, że już macie zrobiony wieniec adwentowy. My też zrobiliśmy. A teraz przyszła pora na pieczenie pierniczków. Możecie kupić gotowe ciasto albo zrobić wg podanego przepisu. Wcale nie jest trudno – przy pomocy rodziców. Po upieczeniu można je ozdobić lukrem z cukru pudru , soku z cytryny i wody ( składniki dokładnie wymieszać) lub gotowymi pisaki z lukrem. Takimi pierniczkami można ozdobić choinkę lub położyć na świątecznym stole. Sposób wykonania pierników prezentuje Jakub pod opieką Pani Ani i Pani Eli. Życzymy Wam Świąt o zapachu choinki i pierników. Przepis na pierniczki:Składniki:2 szklanki mąki, pól szklanki cukru, 2 łyżki miodu, 1 jajko, 1 łyżeczka sody oczyszczonej,1 łyżka masła, 1 łyżeczka przyprawy do pierników.                                                       Wykonanie: Wszystkie składniki połączyć, dokładnie wyrobić ciasto, rozwałkować na grubość pół centymetra, wycinać foremkami kształty pierników. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.

Możliwość komentowania jest wyłączona.