Warsztaty kulinarne

Lalki można robić z różnych materiałów: bibuły, ścinek tkaniny, z masy solnej, styropianu a także z ciasta drożdżowego. Z tego ostatniego produktu wykonywaliśmy lalki podczas pobytu w Kędzierzynie w gospodarstwie agroturystycznym „Zaścianek”. Każdy z nas otrzymał kulkę ciasta i mógł wykonać figurkę, która choć w małym stopniu przypominać miała laleczkę lub misia. Zabraliśmy się ochoczo do pracy i powstały lalki, misie , klauny oraz coś czego nie udało się nam nazwać. Nasze produkty powędrowały do pieca do upieczenia. My natomiast w tym czasie mogliśmy ujeżdżać drewnianego konia ( bezpieczniejszy niż żywy) i poczuć się jak rycerze grający w sztuce historycznej. Po upieczeniu nasze wyroby nie przypominały pierwotnej wersji przed włożeniem do pieca i nadawały się tylko do zjedzenia, co zresztą uczyniliśmy- smakowało pysznie.
Obejrzeliśmy też pokazy różnych sztuczek w wykonaniu psów. Jeśli jest się cierpliwym i wyrozumiałym można nauczyć je wielu ciekawych zachowań.