W dniu 16.10 2013 r. uczniowie klas I PA, IIPA, IIPB, IIIPB uczestniczyli w wycieczce do gospodarstwa agroturystycznego w Mielnie.
Wycieczkę zorganizowano w ramach projektu grantowego „Życie codzienne nad morzem” finansowanego przez Fundację Bank Zachodni WBK.
Na wcześniejszych wycieczkach poznaliśmy pracę rybaka, a teraz nauczyliśmy się przyrządzać smaczny posiłek z ryb morskich. Podzieliliśmy się na trzyosobowe grupy. Każda grupa otrzymała tuszkę dorsza, którą przygotowała do pieczenia w piekarniku. Pani Olga pokazała, jak należy wykonać poszczególne czynności. No i okazało się , kto potrafi posługiwać się nożem i odkroić rybie płetwy, ogon i oczyścić całość. Nie wszystkim się to udawało, ale przy wsparciu swoich pań nauczycielek ryba została przygotowana do pieczenia.
Gdy przyprawiona ryba trafiła do piekarnika, kolej na smaczną surówkę z kapusty i marchwi. Tu umiejętnościami wykazali się Patryk, Kasia i Magda. Rybka się piecze, surówka przygotowana, trzeba nakryć stół. Konrad nie miał sobie równych w tej kwestii – brawa dla Niego. Ryba upiekła się i mogliśmy zasiąść do stołu. Samodzielnie przygotowana ryba i surówka smakowały wyśmienicie. Po skończonym posiłku wszystko ładnie umyliśmy i wytarliśmy. Podziękowaliśmy i zadowoleni wróciliśmy do szkoły.
E.Wrzesińska; J.Świerczyńska; A.Jurkowska; K.Bieniecka; T.Jędraszek